Φυσική Αγωγή

Φυσική Αγωγή σημαίνει παιδαγωγική παρέμβαση στην αυθόρμητη φυσική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του καθηγητή. Το διδακτικό αντικείμενο του μαθήματος περιλαμβάνει όλα τα ιδιαίτερα μέσα και τις μεθόδους επίδρασης στη φυσική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού, η οποία θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντική όσο και η καλλιέργεια του πνεύματος.

Στο σχολείο μας το πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής είναι ανεπτυγμένο και διατίθεται πολύς χρόνος για την άθληση των μαθητών. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά τρεις (3) ώρες Αθλητισμού, κατανεμημένες ως εξής:
α. μία ώρα Γυμναστικής, κατά την οποία το μάθημα και η προπόνηση γίνεται στο Σχολείο
β. ένα συνεχόμενο δίωρο Αθλητισμού, στο οποίο οι μαθητές ασχολούνται κατ’ επιλογήν με την Κολύμβηση, τα Αγωνίσματα Στίβου, το Τέννις, την Ξιφασκία ή τους Παραδοσιακούς Χορούς.
Επιπλέον λειτουργούν και απογευματινοί όμιλοι Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης και Αγωνισμάτων Στίβου.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
1. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να παρέμβει ο καθηγητής με τρόπο παιδαγωγικό αλλά και αποτελεσματικό στη διαδικασία της φυσικής ανάπτυξης του παιδιού και να εξασφαλίσει τη σωματική υγεία και ευεξία του.
2. Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την ωφέλεια και την ανάγκη για άσκηση και άθληση.
3. Να γνωρίσουν την ιστορία, την εξέλιξη και τους βασικούς κανόνες κάθε αθλήματος.
4. Να αποκτήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό βασικές δεξιότητες κάθε αθλήματος.
5. Να αναπτύξουν μέσω της άθλησης κοινωνικές αρετές, όπως του σεβασμού σε κανόνες, της άμιλλας, της συνεργασίας, , αλλά και ψυχικές αρετές, όπως της θέλησης, της επιμονής και της αυτοπειθαρχίας.

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ
Από το σχολικό έτος 2006-2007 για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής χρησιμοποιείται το αντίστοιχο διδακτικό εγχειρίδιο. Έτσι, η διδασκαλία γίνεται και σε θεωρητικό επίπεδο και σε πρακτικό. Πάντως, βαρύνουσας σημασίας είναι η εκγύμναση των μαθητών, αφού το μάθημα της Φυσικής Αγωγής δεν παύει να διατηρεί την πρακτική φύση του.

Το μάθημα ξεκινά πάντοτε με ένα γενικό πρόγραμμα εκγύμνασης, δρομικές ασκήσεις και διατάσεις, που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν το σώμα των μαθητών για περαιτέρω άσκηση. Ακολουθεί η διδασκαλία βασικών αρχών στα εξής αθλήματα:

Καλαθοσφαίριση
Πετοσφαίριση
Κολύμβηση
Αγωνίσματα Στίβου
Αντισφαίριση
Ξιφασκία

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΣΧΟΛΗ
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι κατά τέτοιο τρόπο οργανωμένο, ώστε ο καθηγητής να σχηματίζει μία εμπεριστατωμένη εικόνα για τον κάθε μαθητή. Μέσα από διαγνωστικές ενέργειες αποκτά εικόνα της φυσικής κατάστασής του, καθορίζει τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν,ελέγχει και αξιολογεί.

Η μέθοδος διδασκαλίας καθορίζεται από τον επιδιωκόμενο στόχο.Έτσι, εναλλακτικά χρησιμοποιούνται:
α. η άμεση μέθοδος διδασκαλίας-δασκαλοκεντρική: οι μαθητές εκτελούν ταυτόχρονα την ίδια άσκηση και ο καθηγητής, μέσω υποδείξεων και διορθώσεων, στοχεύει στη βελτίωση της εκτέλεσης.
β. η έμμεση μέθοδος διδασκαλίας-παιδοκεντρική: οι μαθητές-τριες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, ενώ ο καθηγητής περιορίζεται στο ρόλο του διοργανωτή και συμβούλου. γ. συνδυασμός της άμεσης και της έμμεσης μεθόδου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τέλος, η αξιολόγηση των μαθητών στηρίζεται σε κριτήρια που σχετίζονται με: α. τις φυσικές τους ικανότητες και τη βελτίωσή τους β. θέματα τεχνικής γ. τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον, την προσπάθεια και το αθλητικό ήθος των μαθητών.

Η πράξη αποδεικνύει ότι η ενασχόληση των παιδιών με τον Αθλητισμό αναμφίβολα βελτιώνει τη φυσική τους κατάσταση και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η άθληση να γίνει τρόπος ζωής. Επιπλέον όμως αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διάπλαση ισχυρών χαρακτήρων, που με εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και με φίλεργη διάθεση προσφέρουν στην κοινωνία.

Καλαθοσφαίριση
Πρόκειται για ένα άθλημα ομαδικό, που χαρακτηρίζεται από το γρήγορο ρυθμό και την επαφή μεταξύ των αντιπάλων παικτών.  
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει την εκμάθηση των βασικών αρχών του αθλήματος σε σχέση με:
την τεχνική:  στάση ετοιμότητας και στάση άμυνας, πάσες, ντρίμπλες, σουτ και τα είδη του, ριμπάουντ
την τακτική: αμυντική και επιθετική, συστήματα παιχνιδιού
τις θέσεις των παικτών στον αγωνιστικό χώρο
τους κανόνες του αθλήματος

Πετοσφαίριση
Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα, στο οποίο δεν υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ των παικτών.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η τεχνική και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται τακτική εξάσκηση.
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει την εκμάθηση των βασικών αρχών του αθλήματος σε σχέση με:
την τεχνική: βασικές θέσεις και θέση ετοιμότητας, μετακινήσεις, πάσες, μανσέτα, σερβίς, καρφί και μπλοκ
την τακτική: αμυντική και επιθετική, συστήματα παιχνιδιού
τη σύνθεση της ομάδας
τους κανόνες του αθλήματος

Κολύμβηση
Η κολύμβηση διδάσκεται σε ένα ιδιαίτερο συνεχόμενο δίωρο -εντός του πρωινού προγράμματος- και κατόπιν επιλογής του ίδιου του μαθητή. Οι προπονήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κολυμβητικού Κέντρου (Ο.Α.Κ.Κ.Α.), στο Μαρούσι.
Πρόκειται για ένα ατομικό άθλημα πρόσφορο για όλες τις ηλικίες με πολλά βιολογικά-σωματικά αλλά και ψυχικά οφέλη. Βασίζεται στην ικανότητα επίπλευσης και προώθησης του σώματος στο νερό, καθώς και στο σωστό συνδυασμό αναπνοών και κολυμβητικών τεχνικών κινήσεων.
Η ύλη του μαθήματος βασίζεται στην τεχνική ανάλυση των τεσσάρων στυλ κολύμβησης: του ελεύθερου, του ύπτιου, του πρόσθιου και της πεταλούδας.
 
Ταυτόχρονα όμως περιλαμβάνει:
α. ασκήσεις εξοικείωσης με το νερό
β. ασκήσεις της τεχνικής των αναπνοών
γ. διδασκαλία της τεχνικής των εκκινήσεων
δ. διδασκαλία της τεχνικής των στροφών

Αγωνίσματα Στίβου
Η ενασχόληση των μαθητών με τα αγωνίσματα στίβου γίνεται σε ένα ιδιαίτερο συνεχόμενο δίωρο -εντός του πρωινού προγράμματος- και κατόπιν επιλογής του ίδιου του μαθητή.  
Οι προπονήσεις γίνονται στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Φιλοθέης.
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων καθώς και τη διδασκαλία της τεχνικής των αγωνισμάτων δρόμων ταχύτητας και αντοχής, των σκυταλοδρομιών, των αλμάτων και των ρίψεων.

Αντισφαίριση
Το τέννις διδάσκεται σε ένα ιδιαίτερο δίωρο -εντός του πρωινού προγράμματος- και κατόπιν επιλογής του ίδιου του μαθητή. Οι προπονήσεις γίνονται στο Τennis Club της Φιλοθέης.
Το τέννις είναι ατομικό άθλημα και απαιτεί αθλητικές, πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα και υψηλή τεχνική.
Στην ύλη του μαθήματος περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με:
την ιστορία του αθλήματος
το κράτημα της ρακέτας
τις βασικές τεχνικές του τέννις και τα κτυπήματα
την κίνηση της ρακέτας και τις φάσεις του κτυπήματος
τους κανονισμούς του αθλήματος

Ξιφασκία
Η Ξιφασκία διδάσκεται σε ένα ιδιαίτερο δίωρο -εντός του πρωινού προγράμματος- και κατόπιν επιλογής του ίδιου του μαθητή. Οι προπονήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας, στη Φιλοθέη.
Πρόκειται για ένα άθλημα διαφορετικό και ενδιαφέρον λόγω της χρήσης του ξίφους. Αναπτύσσει πολλές δεξιότητες αλλά και τις φυσικές ικανότητες του αθλητή, όπως την ταχύτητα, την αντοχή, την ευλυγισία.
Ταυτόχρονα όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν η τεχνική και η τακτική.

Μέσα από τη διδασκαλία επιδιώκεται:
- η μύηση των παιδιών στο άθλημα
- η γνωριμία με τις βασικές αρχές του
- το παιχνίδι μέσα από την άθληση

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά παιδιά που ξεκίνησαν το άθλημα στο Σχολείο μας έχουν στελεχώσει τις εθνικές ομάδες ξιφασκίας και έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο αγωνιστικό επίπεδο.