Άλλα Eπίκαιρα Θέματα - Ανακοινώσεις
Εκπαιδευτικές επισκέψεις Γυμνασίου (Νοέμβριος 2024)
Στο πλαίσιο των δράσεων που διευρύνουν και εμπλουτίζουν τη μαθησιακή διαδικασία, οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου πραγματοποίησαν, ανά τάξη, τον μήνα Νοέμβριο, τις παρακάτω εκπαιδευτικές επισκέψεις:
Η Α' Γυμνασίου επισκέφθηκε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και, μετά την παρακολούθηση προβολής, περιηγήθηκε στη συλλογή του Μουσείου. Η ξενάγηση τούς έδωσε την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν κυρίως μαρμάρινα ειδώλια, αλλά και μαρμάρινα και πήλινα αγγεία, χάλκινα εργαλεία και όπλα που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Μία δεύτερη επίσκεψη για την Α' Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε στην έκθεση "Αρχαία Ελλάδα", ένα διαδραστικό, θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και τη Μυθολογία, που εντυπωσίασε τους μικρούς μαθητές με τα εκθέματα και τη χρήση της ΑΙ-τεχνητής νοημοσύνης.
Η Β' Γυμνασίου παρακολούθησε, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αήρ και Ύδωρ», που ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους αξιοποίησαν οι Αρχαίοι Έλληνες στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, σε εφευρέσεις που εξυπηρετούσαν ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Οι επισκέπτες, με την καθοδήγηση ξεναγού, γνώρισαν τη λειτουργία εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερμού, της αυτόματης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της "αιολόσφαιρας" του Ήρωνος, αλλά και την εφαρμογή νόμων και θεωριών της Επιστήμης της Φυσικής.
Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής, επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη, όπου, με την καθοδήγηση ειδικευμένων εικαστικών της Ιστορίας της Τέχνης, ξεναγήθηκαν στα εικαστικά εκθέματα του ιδρύματος.
Για την Γ΄ τάξη, η επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου ανέδειξε τη συνάφεια της επιστήμης της Χημείας με την καθημερινότητά μας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Χημεία στην καθημερινότητα και το περιβάλλον» απέδειξε ότι η Χημεία δεν περιορίζεται μέσα στο εργαστήριο, αλλά εμφανίζεται σε δεκάδες φαινόμενα της καθημερινής ζωής.
Οι επισκέψεις μας ολοκληρώθηκαν στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, με την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα φυτά που έγραψαν την ιστορία τους δίπλα στη δική μας». Το πρόγραμμα περιλάμβανε, αρχικά, μία διαδραστική παρουσίαση, σχετική με τα είδη των φυτών και τη χρήση καθημερινών αντικειμένων και υλικών, προερχόμενων από αυτά. Ακολούθησε μία σύντομη περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο, όπου τα παιδιά ήλθαν σε επαφή με τον κόσμο των φυτών.