Κουκλοθέατρο

Το κουκλοθέατρο αποτελεί σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης.

Καθώς το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες, ξεπερνά φόβους και αναστολές, εκτονώνεται ψυχικά, προάγοντας έτσι τη συναισθηματική του ισορροπία. Επιπλέον, υιοθετεί αξίες, υγιείς στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στον άνθρωπο και τη ζωή.

Εύλογα, λοιπόν, το κουκλοθέατρο εντάσσεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.

Συχνά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιλεγμένες παραστάσεις από παιδαγωγούς ή επαγγελματίες κουκλοπαίχτες, μέσα στο σχολικό χώρο, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση και παρουσίαση μίας δικής τους παράστασης με κούκλες.

Επινοούν μικρές ιστορίες, κατασκευάζουν αυτοσχέδιες κούκλες, επικοινωνούν και συνεργάζονται, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες. Παρουσιάζοντας ένα έργο, καλλιεργούν τον προφορικό τους λόγο και παράλληλα προβάλλουν τον εσωτερικό τους κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία στον παιδαγωγό να κατανοήσει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους.

Όμως και ως απλός θεατής μίας παράστασης, το παιδί του Νηπιαγωγείου δε μένει αμέτοχο, παρακολουθώντας παθητικά τα διαδραματιζόμενα. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης σχολιάζει, εκφέρει την άποψή του για το τι του άρεσε ή δεν του άρεσε, αναπτύσσοντας έτσι κριτική σκέψη και επιχειρηματολογία.

Επιπλέον, μέσα από εικαστικές δραστηριότητες που ακολουθούν, εκφράζει δημιουργικά τα όσα είδε, μαθαίνοντας παράλληλα τεχνικές και μέσα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

kouklotheatro