Άλλες εκδηλώσεις του Γενικού Λυκείου 

H Ιόνιος Σχολή στο Μοντέλο Franchophone Grenoblois 2018 - Προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου

2 έως 4 Μαρτίου 2018

Αντιπροσωπία μαθητών και μαθητριών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας του Λυκείου της Ιονίου Σχολής συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στην προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών, στις 2,3 και 4 Μαρτίου 2018, στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Οι Κωνσταντίνος Χειρδάρης και Μαριεύα Χρυσοστομίδου (μαθητές της Α’ Λυκείου), Ευαγγελία και Αντωνία Σταυροπούλου (μαθήτριες της Β’ Λυκείου) και Αριάδνη Μερσινιά (μαθήτρια της Γ’ Λυκείου), έχοντας προετοιμαστεί με την καθοδήγηση της κ. Τζωρτζίνας Καλέργη, καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας του Λυκείου της Ιονίου Σχολής, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομίληκούς τους μαθητές από το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών και φημισμένα Γαλλικά Λύκεια, σε σχέση με το θέμα του Συνεδρίου «Συνέπειες του παρελθόντος, μελλοντικές προοπτικές: προς μία άλλη διακυβέρνηση;».

Η παρουσίαση του καθενός επικεντρωνόταν σε ένα συγκεκριμένο θέμα: ο Κωνσταντίνος Χειρδάρης μίλησε για τον Αφοπλισμό, η Μαριεύα Χρυσοστομίδου για το EcoSoc/Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, η Ευαγγελία Σταυροπούλου για την UNESCO και η Αριάδνη Μερσινιά τις Ειδικές Πολιτικές και την Αποκέντρωση. 

Η Αντωνία Σταυροπούλου ήταν υπεύθυνη για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο Γραφείο Τύπου και συνέτασσε κείμενα σε πραγματικό χρόνο για όλα τα θέματα του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Τα παιδιά απόλαυσαν αυτή την πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία και επέστρεψαν καταενθουσιασμένα!

greno 1 greno 2 greno 3 greno 4

Λίγα λόγια για το Διεθνές Δικαστήριο:

Το Διεθνές Δικαστήριο, το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, αποτελεί από τη δημιουργία του, το 1945, θεμελιώδη πυλώνα της εγγύησης της δικαστικής ισορροπίας και της ειρήνης μεταξύ των εθνών.

Ο ρόλος του είναι να διευθετεί νομικές συγκρούσεις μεταξύ εθνών ή να διατυπώνει συμβουλευτική γνώμη σε νομικά ζητήματα που εγείρονται από κράτη ή από επίσημα θεσμικά όργανα. Οι διαφορές που πρέπει να κρίνει το Δικαστήριο υποβάλλονται από τα κράτη που ζητούν επικαιροποίηση σε μια διεθνή υπόθεση (αιτών μέρος) κατά ενός κράτους (ανταποκριτή).

Το πρότυπο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Γκρενόμπλ αποτελείται από δεκαπέντε δικαστές, με σκοπό την προσέγγιση της σύνθεσης του πραγματικού δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός προέδρου, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα. Τα δύο μέρη εκπροσωπούνται από δύο ζεύγη δικηγόρων.

greno 5